Ayacucho (ciutat)

Plantilla:Infotaula geografia políticaAyacucho
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 13° 10′ S, 74° 13′ O / 13.16°S,74.22°O / -13.16; -74.22
EstatPerú

RegióRegió d'Ayacucho

ProvínciaHuamanga Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població216.444 (2017) Modifica el valor a Wikidata (72,6 hab./km²)
Geografia
Superfície2.981.370.000 m² Modifica el valor a Wikidata
Altitud2.761 m Modifica el valor a Wikidata
Creació25 abril 1540 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal05000–05003 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic66 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webmunihuamanga.gob.pe Modifica el valor a Wikidata

Ayacucho (fundada com a San Juan de la Frontera de Huamanga el 25 d'abril de 1540 i anomenada Huamanga fins al 15 de febrer de 1825) és una ciutat peruana capital del districte homònim, de la província de Huamanga i del departament d'Ayacucho. Es troba al vessant oriental de la serralada dels Andes a una altitud de 2761 msnm [nota 1] i gaudeix d'un clima temperat i sec, amb brillantor solar tot l'any.

És un dels conjunts arquitectònics i artístics més notables del Perú. Se'l coneix com la «Ciutat de les Esglésies», degut als seus nombrosos temples colonials, i com a «Ciutat Senyorial» per la seva arquitectura, tradició i art.

La ciutat té fama tant nacional com internacional gràcies a les seves peces d'artesania, motiu pel qual va ser declarada com a Capital de l'Art Popular i de l'Artesania del Perú. Destaquen les talles en alabastre (material conegut a la zona com a pedra de Huamanga), la terrisseria - en especial els bous i esglésies de Quinua -, la filigrana del barri de Santa Ana i principalment els cotitzats retaules ayacuchanos.[1] En honor a aquesta ciutat peruana i a la batalla d'independència ocorreguda al seu territori, els països andins d'Argentina, Bolívia, Equador i Veneçuela, van refundar cadascun una ciutat i rebatejant-les respectivament 'Ayacucho'.

És una ciutat de molt alt fervor catòlic.[2] Posseeix més de trenta temples virregnals d'estil renaixentista, barroc i mestís, que alberguen al seu interior fines obres d'art com pintures, imatgeria religiosa i retaules de fusta daurada. A més, es poden apreciar casals colonials, restes arqueològiques i manifestacions artístiques que revelen un passat històric i una tradició encara vigent i atractiva.[3]

Així mateix destaca per la seva música i festivitats, com els carnavals i sobretot la Setmana Santa, ambdues declarades Patrimoni Cultural de la Nació. Aquesta darrera es considera la segona més important del món, pel que fa a celebració de la Setmana Santa.[4][5]


Error de citació: Existeixen etiquetes <ref> pel grup «nota» però no s'ha trobat l'etiqueta <references group="nota"/> corresponent.

  1. PromPerú, [Enllaç no actiu]
  2. Universia. «Ayacucho: La capital religiosa del país». Arxivat de l'original el 2020-07-17. [Consulta: 13 març 2015].
  3. PERÚ, Empresa Peruana de Servicios Editoriales S. A. EDITORA. «Ayacucho recibirá más de 50,000 visitantes durante Semana Santa | Noticias | Agencia Peruana de Noticias Andina» (en castellà). andina.pe. [Consulta: 2 abril 2018].
  4. «La Semana Santa en el Mundo. Perú, después de Sevilla». Microsoft Network Viajes, 2012 [Consulta: 21 abril 2012].[Enllaç no actiu]
  5. «Semana Santa en Ayacucho: la fe de un pueblo a través de los años». Diario "El Comercio" [Consulta: 21 abril 2012].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search